Suchy lód & Przemysł spożywczy

Opublikowano 12 sierpnia 2016 w dziale Zastosowanie suchego lodu


Przemysł spożywczy & Przetwórstwo i transport.

SPRAWDŹ OFERTĘ


Suchy lód ze względu na swoje właściwości chłodzące ma zastosowanie w przetwórstwie, transporcie i magazynowaniu produktów spożywczych.

Może być na przykład stosowany w przetwórstwie żywności podczas mieszania, mielenia, kutrowania w celu obniżenia temperatury początkowej oraz utrzymania stałej temperatury. Suchy lód szybko obniża temperaturę mielonych potraw na przykład mięs lub ciast, a przy tym usprawnia pracę maszyn mielących, przyczyniając się do wzrostu wydajności produkcji.


Dzięki zastosowaniu suchego lodu podczas transportu, eliminuje się wahania temperatury na jakie narażone są produkty podczas załadunku, transportu i rozładunku. Produkty zostają dostarczone do końcowego konsumenta nie tracąc na wartości. Przykładem może być np. transport wyrobów spożywczych podczas dodatnich temperatur, a w szczególności w okresie wiosenno-letnim.


Suchy lód jest bezpiecznym produktem i może być stosowany jako dodatek do żywności.

SPRAWDŹ OFERTĘ